Taidekasvatuslehti, est. 1907

Mediataidetapahtuma SAVE – nuorten digitaalista taidetta kesäkuussa 2021

KUVIS ry:n puheenjohtaja (2019-2020), Styluksen toimituskunnan jäsen. Media/kuvisopettaja ja filmihullu.

Jaa somessa

KUVIS ry:n puheenjohtaja (2019-2020), Styluksen toimituskunnan jäsen. Media/kuvisopettaja ja filmihullu.

Jaa somessa

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry, AV-arkki ja Koulukino ry järjestävät kesäkuussa 2021 valtakunnallisen nuorten mediataiteen tapahtuman Keskuskirjasto Oodissa ja Kino Reginassa Helsingissä. Koko kesäkuun ajan Oodissa on siis esillä lasten ja nuorten tekemää mediataidetta: elokuvia, videoteoksia, animaatioita, VR-teoksia, pelejä ja äänitaidetta jne. Lisäksi näyttelyn avajaispäivänä ke 9.6.2021 järjestetään mediataiteen opettajille ja kaikille kiinnostuneille luentoja ja työpajoja mediataidekasvatuksesta, sekä pienten lasten mediataidealue – pieni ja sähköinen! Tapahtumaa tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Miten nuoret saavat teoksensa näyttelyyn?

SAVE:iin järjestetään avoin haku 10-19-vuotiaille mediataiteen tekijöille. Teosten lähetysaika on 1.1.2021 – 30.4.2021 ja kuka tahansa oppilas, opiskelija tai nuori voi hakea teoksellaan näyttelyyn. Osallistujavalinnan tekevät taidekasvatuksen ja elokuvan asiantuntijat. Kuvataiteen opettajilla on tässä suuri rooli ohjata oppilaitaan osallistumaan näin hienoon nuorten mediataidetta esittelevään kokonaisuuteen.

Kaikki mediataiteiden muodot ovat tervetulleita! Näyttelyn teokset voivat olla mm. lyhytelokuvia, videoteoksia, animaatioita, runovideoita, vr/360-teoksia, projisointeja, digitaalisia maalauksia, valokuvateoksia, äänitaidetta, pelejä, interaktiivisia teoksia tai elektronista taidetta. Valitut teokset ovat nähtävillä Keskuskirjasto Oodissa kesäkuun 2021 ajan ja osa teoksista (mm. lyhytelokuvat) näytetään avajaispäivänä ke 9.6.2021 elokuvateatteri Kino Reginassa.

Miksi tarvitaan nuorten mediataidetapahtumaa?

Mediataiteet ovat nykytaiteen ytimessä. Nuorille digitaalinen taide, kuvanmuokkaus ja pelit ovat arkipäivää, jolloin ne myös siirtyvät luontevasti osaksi omaa ilmaisua. Nuorten mediataidetta ei ole aikaisemmin Suomessa esitelty missään näin laajasti. SAVE on nuorten mediataiteen tallennuspaikka, näyttämö ja se toivottavasti inspiroi uusia tekijöitä kokeilemaan mediataiteen mahdollisuuksia.

Tapahtuman yhtenä yhteistyökumppanina toimii Koulukino, jonka toiminnanjohtaja Outi Freese pohtii mediataidetapahtuman mahdollisuuksia opettajille näin:

SAVE haluaa tukea kuvataideopettajia näkemään mediataiteet ja digitaalisen taiteen vahvasti osana nuorten kuvakulttuureja ja sitä kautta omaa opetustaan. Me tiedetään, että lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita elokuvasta ja mediataiteesta, he tekevät ja opiskelevat sitä paljon itse. Koulukinon näkökulmasta haluttaisiin tietysti että Suomessa näytettäisiin ja tuotettaisiin mahdollisimman laadukkaita elokuvia. Jos lapset ja nuoret saavat elokuvakoulutusta jo kuvataiteen tunneilla ja kuvataidekoulussa, meillä olisi enemmän Aki Kaurismäkiä ja Zaida Bergrotheja tulevaisuudessa. Sillä mitä paremmin lapset ja nuoret pystyvät lukemaan elokuvaa, sitä enemmän yleisö ryhtyy vaatimaan parempaa sisältöä. Se tekee kuvataideopettajista yhteiskunnallisesti tärkeitä ihmisiä.

Ketkä ovat tekemässä?

Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys, joka kannustaa kouluja elokuvan pariin ja tarjoaa opettajille elokuvakasvatuksen välineitä. Tavoitteena on tuoda koululaiset elokuvateatterielämyksen äärelle ja saada opettajat käsittelemään nähtyä jälkikäteen yhdessä oppilaiden kanssa.

AV-arkki on tehnyt uraauurtavaa työtä kokeellisen audiovisuaalisen taiteen levittäjänä jo vuodesta 1989, ja myötävaikuttanut suomalaisen mediataiteen kansainväliseen menestykseen.

Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto ry on lasten ja nuorten kuvataidekoulujen taustajärjestö, joka on perustettu vuonna 1982. Sen tehtävänä on valvoa visuaalisten taiteiden taiteen perusopetusta lapsille ja nuorille antavien oppilaitosten etuja, edistää jäsenyhteisöjensä taidekasvatuksen tasoa ja vahvistaa visuaalisten taiteiden asemaa valtakunnallisessa koulutus- ja taidekasvatusjärjestelmässä.

Lisäksi yhteistyötahoina mukana ovat Kuvataideopettajat KUVIS ry, Käsityökoulu Robotti ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Miten kuvisope mukaan?

SAVE tarvitsee nuoria taiteentekijöitä. Onko sinun oppilaissasi tai opiskelijoissasi sellaisia, jotka tekevät elokuvia, kuvaavat videoita, suunnittelevat pelejä tai piirtävät animaatioita? Haluaisivatko he osallistua tällaiseen valtakunnallista mediataidetta esittelevään näyttelyyn? Laita nyt jo kalenteriisi teosten lähetysaika (tammi-huhtikuu 2021), näyttelyn avajaispäivä (9.6.2021) ja infoa oppilaitasi SAVE:sta. 

Kuvataideopettajille SAVE tarjoaa mahdollisuuden tutustua nuorten taiteeseen, oppia uutta avajaispäivän mediataiteilijoiden luennoilla, kokeilla taitoja työpajoissa ja verkostoitua mediataidetta opettavien kanssa. Tehdään tästä yhdessä upea tapahtuma!

Lisätietoja: Katja Uksila, Mediataidetapahtuma SAVE:n tuottaja, [email protected], puh. 0503287952

Artikkelikuva: Katja Uksila

Lisää samankaltaisia artikkeleita